Na de slimme elektriciteitsmeter, nu ook slimme watermeters?

U kent het jaarlijkse ritueel: de watermaatschappij vraagt u elk jaar om de waterstand door te geven. Zo stemt ze uw factuur af op uw verbruik. Voor elektriciteit hoeft dat nochtans niet meer. Waar blijft de slimme watermeter?

Onderzoek naar slimme watermeters

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft zich dezelfde vraag gesteld en onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van slimme watermeters. Hun conclusie? Ja, praktisch gezien is het zeker mogelijk om de waterteller vanop afstand af te lezen. U hoeft dus zelf niet eens meer thuis te zijn om de waterstand te laten opnemen.

Wanneer komen ze er?

Eerst onderzoekt de VMM of het wel betaalbaar is om iedereen een slimme watermeter te laten installeren. De VMM gaat ook na of zulke watermeters, die gelezen kunnen worden door iemand die niet bij u thuis over de vloer komt, geen inbreuk vormen op de privacy. Het kan dus nog even duren, maar waarschijnlijk worden de eerste slimme meters binnen een paar jaar geïnstalleerd.

Moet u iets doen?

Nee, alles blijft voorlopig hetzelfde. Ook als over een paar jaar inderdaad slimme watermeters gebruikt worden, hoeft u zelf niets aan te passen. Het is de watermaatschappij die daar de verantwoordelijkheid voor draagt.

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte