Waarom barsten waterleidingen soms in de winter?

Hoewel de winter officieel nog niet in het land is, zakken de temperaturen ’s nachts al richting het vriespunt. Daardoor is de tijd aangebroken om dikke truien en warme winterjassen van zolder te halen. Maar hoe bereidt u uw leidingen voor op de winterkou?

Barsten in de waterleiding

Water bevriest bij 0°C, maar wanneer water verandert in ijs, neemt het toe in volume. Door die extra druk kunnen er barstjes en scheurtjes in de leidingen ontstaan. Geïsoleerde leidingen verdragen de vrieskou beter, maar bij aanhoudende vorst volstaat ook gewone isolatie niet.

Bescherm uw leidingen in de winter

Eerder gaven we u al tips over hoe u uw leidingen kunt beschermen tegen vorst. Door uw verwarming niet helemaal af te zetten en extra isolatie te plaatsen rond leidingen langs koude buitenmuren, vermijdt u de winterkwaaltjes van uw leidingstelsel.

Loopt er toch iets mis?

Geen stromend water meer uit uw kraan? Dan is er waarschijnlijk toch een stuk van het leidingstel bevroren. Met een haardroger kan u de leidingen weer opwarmen. Draai eerst de hoofdkraan dicht, en beweeg met de haardroger over de leidingen. Zorg ervoor dat u de warme lucht niet te lang op dezelfde plek blaast en kijk uit dat leidingen uit kunststof niet smelten.

U vermoedt dat uw leiding is gebarsten? Een e-mail of telefoontje naar e-Pipe is de eerste stap naar de oplossing. Een e-Pipebehandeling dicht de barstjes en scheurtjes in uw leidingen die lekken veroorzaken.

Bevroren buitenkraantje

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte