Hoe herken je loden leidingen?

Hebt u een huis dat na 1970 werd gebouwd? Dan is de kans vrij klein dat u nog loden leidingen hebt. Bij een ouder huis is er dus een verhoogde kans dat deze leidingen aanwezig zijn, maar hoe herkent u nu zo'n loden leidingen?

De regel van vier

Loden leiding of niet? Met deze vier simpele controles ontdekt u snel of u met een loden leiding te maken hebt.

  1. Kleur: een loden leiding is grijskleurig, koper is eerder roodbruin of lichtgroen.
  2. Geluid: geef een tik tegen de leiding. Komt hieruit een dof geluid voort? Dan is de kans groot dat het een loden leiding is.
  3. Magnetisch: met een simpele ijskastmagneet is het snel duidelijk. De magneet zal nooit blijven hangen aan een loden leiding, maar wél aan een koperen.
  4. Koppelstuk: kijk hoe de leidingen aan elkaar gezet zijn. Zijn het duidelijke koppelstukken, dan is het koper of ijzer. Is er een verdikking aan de aftakking, zonder randen? Dan is dit een loden leiding.

Het gevaar van loden leidingen

Oude loden buizen, verbindingen of soldeersels scheiden kleine partikels lood af die opgenomen worden door het kraantjeswater. Wanneer u hiervan drinkt, stapelen de looddeeltjes zich op in het lichaam. Lood tast voornamelijk de nieren en het zenuwstelsel aan: daarom werd in 2013 de Europese norm voor de toegestane concentratie lood in drinkwater teruggeschroefd van 25 naar 10 microgram per liter.

Heeft u toch nog loden leidingen? Dan staat u voor de keuze: ofwel laat u ze volledig vervangen door nieuwe buizen, ofwel doet u beroep op e-Pipe.

Loden leidingen neutraliseren zonder breekwerk!

Voor uw eigen gezondheid is het van groot belang dat u geen water uit loden leidingen gebruikt. Breekwerken zijn echter zeer arbeidsintensief, duren lang en maken van uw woning een werf.

Een efficiënter alternatief is om uw leidingen door e-Pipe te laten behandelen met epoxy. Zo verzekert u de beste waterkwaliteit zonder breekwerk.

Heeft u vragen? Of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen? Contacteer ons snel!

 

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte