Zuinig wassen? Dat doet u zo

Voor veel huishoudens is de wasmachine een van de hardst werkende toestellen in huis. Daarbij verbruikt de machine heel wat water en energie. Met een paar kleine aanpassingen houdt u het verbruik binnen de perken. Drie tips voor zuinig wassen.

30 graden is genoeg

De grootste energievreter is de opwarming van het water. Een kookwas verbruikt dus veel meer energie dan een lauwe was. Het wasmiddel dat u vandaag in de winkel koopt, krijgt uw was perfect proper op lagere temperaturen. Dertig graden volstaat om ‘gewoon’ vuile was proper te krijgen.

Zuinige wasmachine

Let bij de aanschaf van uw wasmachine op het energielabel. Een A+-label of hoger geeft u de garantie dat het toestel energiezuinig is. Maar zelfs een energiezuinige wasmachine verspilt energie als u hem laat draaien met een halflege trommel. Was dus pas wanneer de machine vol zit – maar niet propvol, want dan raakt de was niet meer proper.

Zacht water

Kalkrijk water koekt aan in uw machine bij elke wasbeurt. Kijk maar eens naar de bodem van de waterkoker: hetzelfde gebeurt ook in andere toestellen. De oplossing? Een waterverzachter. Die filtert kalk uit het leidingwater. En dat is zuinig op twee manieren: uw machine gaat langer mee, en u hebt ook nog eens minder zeep nodig. Win-win!

 

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte